Dacă aveţi aparate pentru uscare fructelor, acum este o perioadă bună să le puneţi în funcţiune şi să vă faceţi provizii pentru iarnă. Iată câteva dintre beneficiile fructelor uscate pentru sănătate.
Potrivit nutriţioniştilor, beneficiile fructelor uscate sunt numeroase pentru organism. Printre altele, caisele sunt bogate în fibre şi numeroase substanţe esenţiale pentru organism. Prin uscare, fructele îşi pierd o mare parte din vitamina C, dar şi valorile nutritive. Însă beneficiile fructelor uscate sunt în faptul că îşi păstrează integral nivelul de fibre şi de fier.
Merele uscate, de exemplu, fără adaos de zahăr, sunt foarte bogate în fibre şi potasiu: 150 de grame de mere uscate conţin 387 de miligrame de potasiu (11% din doza recomandată zilnic). Merele sunt sărace în grăsimi şi au un nivel ridicat de fibre dietetice, aproximativ 8 grame din 150 de grame de mere, sau 30% din doza zilnică recomandată.
Beneficiile fructelor uscate. Câte calorii conţin caiesele
Caisele uscate, de exemplu, au conţinut ridicat de calciu, fosfor, potasiu, fier şi zinc. Însă trebuie să fiţi atenţi, pentru că sunt şi mai bogate în calorii. De exemplu, cinci caise proaspete conţin aproimativ 75 de calorii şi în jur de 15 grame de zahăr. În plus, sunt dulci, aromate, pot înlocui un desert şi alte dulciuri şi dau senzaţia de saţietate.
Pe de altă parte, aceeaşi cantitate de caise uscate conţin 313 calorii. Tot ca o comparaţie, o caisă proaspătă conţine 90 de miligrame de potasiu, în schimb o caisă uscată are doar 40 de grame de potasiu.
Beneficiile fructelor uscate. Bogate în fibre şi vitamine
Stafidele au un conţinut ridicat de vitamina B 6, de fier şi potasiu. Sunt pline de fibre, 150 de grame de stafide conţinând 21% din cantitatea zilnică recomandată, aproximativ 5 grame. Însă aveţi grijă, o porţie de stafide are 434 de calorii.
Prunele uscate pot reprezenta o sursă bună de fibre. Sunt bogate în vitamina D, potasiu, vitaminele B6 şi A. O porţie de prune deshidratate conţine 418 calorii. Smochinele pot fi folosite în multe reţete pentru produse de patiserie, în locul grăsimii. Se poate înlocui jumătate din cantitatea de grăsime recomandă cu piure de smochine. Smochinele uscate conţin calciu, fibre, potasiu, magneziu, fier şi vitamina K.